Ruloniki z groszkowym pesto
Pomysł na smaczny obiad.
Sposób przygotowania
1. Mięso: piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut.
2. Pesto: groszek ugotuj w wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedź go i zostaw do ostygnięcia. Umytą i dokładnie osuszoną bazylię oraz rukolę zmiksuj z orzeszkami, oliwą, sokiem z cytryny i parmezanem. Możesz użyć solonych orzeszków, ale uważaj z ilością parmezanu, który też jest słony. Dodaj zimny groszek i ponownie zmiksuj. Jeśli pesto jest za rzadkie, dodaj trochę orzeszków.
3. Podgrzej masło i wymieszaj je z papryką. Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko pesto. Na każdym połóż plasterek szynki. Zwiń w ruloniki i zepnij szpilką do zrazów lub owiń bawełnianym sznurkiem. Posmaruj masłem z papryką.
4. Nastaw piekarnik na 170 st. Ruloniki przełóż do rękawa do pieczenia. Podlej 3-4 łyżkami wody lub rosołu. Zawiąż i piecz przez ok. 40 minut. Zlej sos i zaciągnij go 2 łyżkami śmietany zagęszczonej łyżeczką mąki. Podaj np. z ryżem wymieszanym ze śmietaną i masłem.