Reklama

Reklama

Ruloniki z groszkowym pesto

Pomysł na smaczny obiad.

Składniki

  • 3 małe podwójne piersi kurczaka lub 6 sznycli z indyka
  • 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - pesto

  • 20 dag mrożonego groszku
  • 1/2 szkl. listków bazylii
  • garść rukoli
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 cytryny
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • cukier

Sposób przygotowania

1. Mięso: piersi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1/2 cm. Oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut. 

2. Pesto: groszek ugotuj w wodzie ze szczyptą soli i cukru. Odcedź go i zostaw do ostygnięcia. Umytą i dokładnie osuszoną bazylię oraz rukolę zmiksuj z orzeszkami, oliwą, sokiem z cytryny i parmezanem. Możesz użyć solonych orzeszków, ale uważaj z ilością parmezanu, który też jest słony. Dodaj zimny groszek i ponownie zmiksuj. Jeśli pesto jest za rzadkie, dodaj trochę orzeszków. 

3. Podgrzej masło i wymieszaj je z papryką. Każdy kawałek mięsa posmaruj cienko pesto. Na każdym połóż plasterek szynki. Zwiń w ruloniki i zepnij szpilką do zrazów lub owiń bawełnianym sznurkiem. Posmaruj masłem z papryką. 

4. Nastaw piekarnik na 170 st. Ruloniki przełóż do rękawa do pieczenia. Podlej 3-4 łyżkami wody lub rosołu. Zawiąż i piecz przez ok. 40 minut. Zlej sos i zaciągnij go 2 łyżkami śmietany zagęszczonej łyżeczką mąki. Podaj np. z ryżem wymieszanym ze śmietaną i masłem. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy