Reklama

Rumiane klejone kartoflarze

Masz ochotę na sycące i smaczne danie? Kartoflarze polecają się na obiad lub kolację. Wielbiciele placków ziemniaczanych będą zachwyceni!

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - placki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 seler
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Składniki - farsz:

  • po 20 dag ugotowanej, zmielonej wołowiny (np. antrykotu) i wieprzowiny (np. łopatki) 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek koperku

Składniki - dodatkowe:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Lekko odciśnij na sitku z nadmiaru soku, wymieszaj. Do masy wbij  jajka, wsyp mąkę oraz przyprawy.  Cebulę obierz i zetrzyj na tarce  o małych otworkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.  Oba składniki dodaj do masy.  Ponownie wymieszaj.      

2. Koperek opłucz, posiekaj. Drobno pokrój też ogórki.  Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij  na 1 łyżce oleju. Wymieszaj z mięsem. Dodaj ogórki i koperek. Przypraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj masę warzywną, formując placuszki. Na środek każdego połóż małą porcję farszu z mięsa i delikatnie go spłaszcz. Nałóż na to drugą warstwę masy ziemniaczanej, lekko ją  rozsmaruj na mięsie. Smaż 7 minut.

Reklama

3. Gdy placki zrumienią się od spodu, delikatnie przewróć je łopatką na drugą stronę i smaż przez 5 minut. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (wchłonie nadmiar tłuszczu).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy