Rumiane steki z polędwicy
Dla miłośników wołowiny

Składniki
- 1 kg polędwicy wołowej; marynata: czarny pieprz w ziarnach
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gałązki świeżego rozmarynu i tymianku
- kilka ząbków czosnku
- 1/2 szkl. oleju; sól do doprawienia przed samym pieczeniem; dodatki: ulubione warzywa do zgrillowania, np. papryka, kukurydza, pomidory (np. koktajlowe)
- sól i zioła do warzyw
5-6 porcji
Sposób przygotowania
Oczyść mięso. Za pomocą noża z szerokim ostrzem lub tłuczka zmiażdż ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego. Posiekaj ząbki czosnku, rozmaryn, tymianek i suszone liście laurowe. Wymieszaj z olejem. Nasmaruj mięso. Marynuj, obracając, przez całą dobę. Następnie pokrój polędwicę na steki. Przed samym pieczeniem oprósz solą (nie warto solić wcześniej, bo mięso będzie suche). Zgrilluj na mocno rozgrzanym ruszcie, obracając tylko raz (stopień wypieczenia zależy od upodobań). Wraz z mięsem możemy zgrillować posmarowane olejem, oprószone solą i ziołami (np. prowansalskimi) warzywa.