Rumowy keks

Pełen bakalii keks to nieodłączny element świąt. Upieczony według naszego przepisu długo pozostanie świeży.

Rumowy keks
Rumowy keks123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, przestudź. Schłodzone białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubijając dalej, stopniowo wsypuj cukier. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.

2. Do piany dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewnianą pałką, by piana nie opadła.

3. Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, osącz, jeśli trzeba rozdrobnij. Orzechy (włoskie, laskowe) lub migdały obierz, posiekaj ostrym nożem. Możesz też wykorzystać do pieczenia keksu kandyzowane owoce w cukrze.

4. Przygotowane ciasto wymieszaj z rumem (lub kilkoma kroplami olejku rumowego). Wrzuć bakalie (możesz je lekko obtoczyć w mące). Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temp. 180ºC.

Sposób babuni

Do gwiazdkowego keksu, prócz bakalii i suszonych owoców, możesz też dodać mrożone maliny czy wiśnie (koniecznie jednak bez pestek). Pamiętaj, że nie musisz ich rozmrażać. Podczas pieczenia owoce szybko zrobią się miękkie.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas