Rumowy keks
Pełen bakalii keks to nieodłączny element świąt. Upieczony według naszego przepisu długo pozostanie świeży.
Sposób przygotowania:
1. Masło rozpuść w rondelku lub kuchence mikrofalowej, przestudź. Schłodzone białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Ubijając dalej, stopniowo wsypuj cukier. Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia.
2. Do piany dodawaj na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Mieszaj delikatnie drewnianą pałką, by piana nie opadła.
3. Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone owoce namocz w gorącej wodzie przez kilkanaście minut, osącz, jeśli trzeba rozdrobnij. Orzechy (włoskie, laskowe) lub migdały obierz, posiekaj ostrym nożem. Możesz też wykorzystać do pieczenia keksu kandyzowane owoce w cukrze.
4. Przygotowane ciasto wymieszaj z rumem (lub kilkoma kroplami olejku rumowego). Wrzuć bakalie (możesz je lekko obtoczyć w mące). Formę do keksu wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz około 45 minut w temp. 180ºC.
Sposób babuni
Do gwiazdkowego keksu, prócz bakalii i suszonych owoców, możesz też dodać mrożone maliny czy wiśnie (koniecznie jednak bez pestek). Pamiętaj, że nie musisz ich rozmrażać. Podczas pieczenia owoce szybko zrobią się miękkie.