Rurki po farmersku
Pomysł na szybki obiad.

Składniki
- 40 dag makaronu średnie rurki
- 4 młode marchewki
- 2 młode kalarepki
- 2 młode pory
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika do posypania
- natka do dekoracji
4 osób
Sposób przygotowania
1. Marchewki i kalarepki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Pory oraz łodygi selera naciowego oczyść, umyj, potnij w plasterki. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). 2. W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem klarowanego masła. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je przez chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem i duś ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 3. Kiedy warzywa będą już miękkie, sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 4. Makaron odcedź, osącz, dodaj do warzyw w garnku. Całość wymieszaj i podgrzewaj razem przez chwilę. Przed podaniem danie posyp orzeszkami piniowymi i udekoruj listkami natki.