Reklama

Reklama

Rurki po farmersku

Pomysł na szybki obiad.

Czas przyrządzenia: ok. 20 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag makaronu średnie rurki
  • 4 młode marchewki
  • 2 młode kalarepki
  • 2 młode pory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki orzeszków piniowych albo pestek słonecznika do posypania
  • natka do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Marchewki i kalarepki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Pory oraz łodygi selera naciowego oczyść, umyj, potnij w plasterki. Makaron wrzuć na lekko posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). 

2. W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem klarowanego masła. Wrzuć pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je przez chwilę na dużym płomieniu. Potem podlej bulionem i duś ok. 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. 

3. Kiedy warzywa będą już miękkie, sos przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

4. Makaron odcedź, osącz, dodaj do warzyw w garnku. Całość wymieszaj i podgrzewaj razem przez chwilę. Przed podaniem danie posyp orzeszkami piniowymi i udekoruj listkami natki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje