Ryba pieczona w folii - Maciej Kuroń

1 sprawiona ryba lub dzwonko na osobę (łosoś, pstrąg); pęczek koperku; 1 łyżka świeżej szałwii, macierzanki, szczypta bazylii; 1 łyżka soku z cytryny; biały lub kolorowy pieprz; sól.

article cover
Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Rybę układamy na folii posmarowanej olejem lub masłem, zawijamy, możemy zrobić na górze kilka dziurek widelcem.

Pieczemy na grillu przez 15 - 20 minut. Rybę ok. 1,5 - 2 kg pieczemy nawet przez 1 godzinę.

Tak przyrządzoną rybę podajemy z różnymi sosami gorącymi lub zimnymi, np. z sosem koperkowym, czosnkowym, maślanym itp.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas