Ryba w sosie rodzynkowym

Oto pomysł na wyjątkowe danie z ryb. Może wato wybrać nasz przepis i przygotować takie danie na wigilijną kolację?

Nowy pomysł na danie z ryb
Nowy pomysł na danie z ryb 123RF/PICSEL

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg filetów rybnych w kostkach (np. z mintaja, morszczuka),
  • 3 łyżki mąki,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • niewielki świeży brokuł,
  • 12 niewielkich marchewek,
  • kopiasta łyżka masła

Na sos:

  • 5 dag rodzynek,
  • szklanka słodkiej śmietanki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 3 goździki,
  • 1/2 kg cebuli,
  • olej,
  • po łyżce mąki i masła

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Cebule obierz z łupin, pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do cebuli osączone rodzynki, smaż chwilę razem. Następnie przypraw solą i pieprzem, dodaj goździki, listek i ziele angielskie. Zdejmij patelnię z ognia, wlej śmietankę zaprawioną zasmażką z mąki i masła, szybko wymieszaj i przelej sos do rondelka. Gotuj go na wolnym ogniu ok. 15 minut.

2. Marchewki oskrob, umyj, brokuł podziel na spore różyczki. Warzywa gotuj osobno w osolonym wrzątku lub na parze, aby były lekko twarde. Następnie przerzuć je na sito i osącz z wody.

3. Mąkę wymieszaj z papryką i 1/2 łyżeczki soli. Rozmrożone kostki rybne obtaczaj w mące, strzepując jej nadmiar. Smaż rybę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złotego koloru. 4. Na patelni rozgrzej masło i przerzuć na nie warzywa. Smaż krótko i prosto z patelni przełóż na półmisek z sosem rodzynkowym. Na tak przygotowanym talerzu układaj świeżo usmażoną rybę. Podawaj od razu z ziemniakami z wody.

Zmysłowe smaki: Cytrusowy łosoś z kuskusemInteria.tv
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas