Ryba w sosie rodzynkowym
Oto pomysł na wyjątkowe danie z ryb. Może wato wybrać nasz przepis i przygotować takie danie na wigilijną kolację?
Składniki na 6 porcji:
- 1 kg filetów rybnych w kostkach (np. z mintaja, morszczuka),
- 3 łyżki mąki,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- niewielki świeży brokuł,
- 12 niewielkich marchewek,
- kopiasta łyżka masła
Na sos:
- 5 dag rodzynek,
- szklanka słodkiej śmietanki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 3 goździki,
- 1/2 kg cebuli,
- olej,
- po łyżce mąki i masła
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki namocz w niewielkiej ilości wrzątku. Cebule obierz z łupin, pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj do cebuli osączone rodzynki, smaż chwilę razem. Następnie przypraw solą i pieprzem, dodaj goździki, listek i ziele angielskie. Zdejmij patelnię z ognia, wlej śmietankę zaprawioną zasmażką z mąki i masła, szybko wymieszaj i przelej sos do rondelka. Gotuj go na wolnym ogniu ok. 15 minut.
2. Marchewki oskrob, umyj, brokuł podziel na spore różyczki. Warzywa gotuj osobno w osolonym wrzątku lub na parze, aby były lekko twarde. Następnie przerzuć je na sito i osącz z wody.
3. Mąkę wymieszaj z papryką i 1/2 łyżeczki soli. Rozmrożone kostki rybne obtaczaj w mące, strzepując jej nadmiar. Smaż rybę z obu stron na rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złotego koloru. 4. Na patelni rozgrzej masło i przerzuć na nie warzywa. Smaż krótko i prosto z patelni przełóż na półmisek z sosem rodzynkowym. Na tak przygotowanym talerzu układaj świeżo usmażoną rybę. Podawaj od razu z ziemniakami z wody.