Ryba w sosie żółtym
W naszej diecie jest za mało kwasów omega. Dlatego dzisiaj polecamy przepis na rybę w żółtym sosie. Smakuje wyśmienicie.
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg ryby
- 1 nieduży seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 120 ml octu winnego
- 2 cebule
- 5 ziaren pieprzu
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 listki laurowe
- 2 cytryny
- 10 dag rodzynek
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- natka
Przygotowanie:
1. Ryby sprawić, podzielić na porcje. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, włożyć rybę. Gotować przez ok. 20 minut i wyjąć rybę.
2. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać cukier i połączyć z sosem, wymieszać. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania włożyć ponownie rybę. Potrawę podawać udekorowaną marchewką z wywaru, cytryną i natką pietruszki.