Ryba w sosie żółtym

W naszej diecie jest za mało kwasów omega. Dlatego dzisiaj polecamy przepis na rybę w żółtym sosie. Smakuje wyśmienicie.

Ryba z naszego przepisu smakuje doskonale.
Ryba z naszego przepisu smakuje doskonale. 123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg ryby
  • 1 nieduży seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 120 ml octu winnego
  • 2 cebule
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1-2 listki laurowe
  • 2 cytryny
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • natka

Przygotowanie:

1. Ryby sprawić, podzielić na porcje. Z warzyw, przypraw i resztek ryby (głowy, płetwy) ugotować wywar. Przecedzić go, marchewkę zostawić. Do wywaru dodać ocet, rodzynki i pokrojoną w plasterki jedną cytrynę. Zagotować, włożyć rybę. Gotować przez ok. 20 minut i wyjąć rybę.

2. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać cukier i połączyć z sosem, wymieszać. Gotować 15 minut. Pod koniec gotowania włożyć ponownie rybę. Potrawę podawać udekorowaną marchewką z wywaru, cytryną i natką pietruszki.

Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas