Ryba z patelni po hambursku

Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 500 g dorsza,

- 2-3 łyżki soku z cytryny,

- sól,

- 4 łyżki masła,

- cebula,

- 75 g wędzonego boczku,

- 2 łyżki ostrej musztardy,

- 200 g śmietany,

- pęczek pietruszki,

- 4 korniszony,

- pieprz Przygotowanie: Umyte ziemniaki gotować przez 20 minut (w mundurkach), odcedzić i obrać. Rybę skropić cytryną i nasolić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu i obsmażać rybę po 3-5 minut z każdej strony. Cebulę pokroić w cienkie krążki, boczek w drobną kostkę, ziemniaki w plasterki. Łyżkę tłuszczu rozgrzać na dużej patelni, wysmażyć boczek, dodać plasterki ziemniaków i smażyć przez 10 minut. Rybę pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ziemniaki przesunąć na brzeg patelni, w razie potrzeby dodać tłuszczu i przesmażyć cebulę, a następnie dodać rybę, wszystko zmieszać z ziemniakami. Musztardę wymieszać ze śmietaną, wlać do patelni. Przykryć i pozwolić, aby doszło przez 5-10 minut. Posolić, popieprzyć. Dodać pokrojone w plasterki korniszony, posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas