Rybka-kanapka dla dzieci
Składniki na 4 porcje. Czas: około 15 minut. Porcja: 230 kcal.

Składniki
- 8 kromek jasnego pieczywa tostowego
- 1 duża marchewka
- masło
- garść mieszanych sałat
- 5 dag groszku cukrowego
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- 1-2 czarne oliwki bez pestek
- jajko
- żółtko
- truskawki
- kiwi
- mango
- serek waniliowych
- siekane migdały
Pieczywo opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Trzymaj w cieple. Marchewkę (lub dwie mniejsze) oczyść, opłucz. Połowę pokrój w cienkie plasterki, resztę zetrzyj na tarce.Sałaty opłucz i osusz, część zielonych listków odłóż do dekoracji, resztę rozdrobnij. Strąki groszku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą.
Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę ciepłych tostów posmaruj cienko masłem. Rozłóż startą marchewkę oraz rozdrobnione sałaty. Na nich umieść tuńczyka z majonezem. Przykryj resztą tostów.
Z czterech plasterków marchewki oraz krążków oliwek zrób oczy. Resztę plasterków przekrój na połówki. Ułóż ozdobną łuskę. Talerzyk wokół rybki udekoruj pozostałą sałatą i groszkiem.
Pieczywo tostowe przechowuj w zamrażalniku. Dzięki temu nie spleśnieje i dłużej zachowa świeżość. Przed opiekaniem nie musisz go rozmrażać. Od razu wkładaj kromki do tostera. Jeśli natomiast chcesz, by tosty dłużej były ciepłe (ważne, gdy przyrządzasz ich więcej), owiń je w folię aluminiową.