Rybka-kanapka dla dzieci

Składniki na 4 porcje. Czas: około 15 minut. Porcja: 230 kcal.

Kanapkę - rybkę przygotuj z tostów
Kanapkę - rybkę przygotuj z tostów©123RF/PICSEL

Pieczywo opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Trzymaj w cieple. Marchewkę (lub dwie mniejsze) oczyść, opłucz. Połowę pokrój w cienkie plasterki, resztę zetrzyj na tarce.

Sałaty opłucz i osusz, część zielonych listków odłóż do dekoracji, resztę rozdrobnij. Strąki groszku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą.

Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę ciepłych tostów posmaruj cienko masłem. Rozłóż startą marchewkę oraz rozdrobnione sałaty. Na nich umieść tuńczyka z majonezem. Przykryj resztą tostów.

Z czterech plasterków marchewki oraz krążków oliwek zrób oczy. Resztę plasterków przekrój na połówki. Ułóż ozdobną łuskę. Talerzyk wokół rybki udekoruj pozostałą sałatą i groszkiem.

Pieczywo tostowe przechowuj w zamrażalniku. Dzięki temu nie spleśnieje i dłużej zachowa świeżość. Przed opiekaniem nie musisz go rozmrażać. Od razu wkładaj kromki do tostera. Jeśli natomiast chcesz, by tosty dłużej były ciepłe (ważne, gdy przyrządzasz ich więcej), owiń je w folię aluminiową.

Proste przekąski dla dzieciInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas