Ryż na 5 sposobów!
Znowu ryż... Tak! Ale teraz w innym wydaniu! Zamiast zwykłego ugotowanego, proponujemy przygotować pyszne dania i desery.
Naturalny zagęstnik
Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć zmielonego (np. w młynku do kawy) surowego ryżu. Dodaj 2-3 łyżki, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę gotuj do zgęstnienia.
Do gołąbków i sakiewek
Zamiast tylko mięsem lub kaszą, warto nadziać gołąbki ryżem (lub dodać go do farszu). Będą lżej strawne, mniej kaloryczne i bardziej dietetyczne! Możemy też nie zawijać ryżu w liście kapusty w formie gołąbków, tylko zrobić z nich sakiewki wiązane u góry (uduszą lub upieką się szybciej niż tradycyjne danie).
Na zdrowy deser
Ugotowany ryż może być bazą deseru! Świetny będzie tylko z syropem, np. owocowym, klonowym, miodem lub samymi owocami. Można z niego też przyrządzić pyszny pudding, gotując go z mlekiem, jajkiem, doprawiając np. cynamonem i cukrem, ewentualnie wzbogacając rodzynkami.
Kleik nie tylko na żołądek
Rozgotowany w wodzie ryż to bezcenny lek na dolegliwości żołądkowe. Jednak może być też smacznym daniem, gdy nadamy mu wybrany smak dowolnymi dodatkami (słodkimi lub słonymi czy ostrymi).
Awaryjne ciasteczka
Ryż, który się rozgotował, może się przydać do... ciastek! Zrób je tak, jak zwykłe, tylko dodaj ryż zamiast mąki, dołóż masło, jajka, cukier, aromat itp.