Ryżowe kulki
Na patelni rozgrzej olej, włóż szpinak, przypraw solą i pieprzem.
Składniki dla 4 osób:
Kulki ryżowe:
- 30 dag ryżu
- 4 łyżki masła
- 10 dag parmezanu
- 2 jajka
- pół szklanki bułki tartej
- 15 dag szpinaku
- 10 dag sera feta
- ząbek czosnku
- olej
- sól
- pieprz
1. Na patelni rozgrzej olej, włóż szpinak, przypraw solą i pieprzem. Dodaj przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut. Ser feta pokrój w kostkę.
2. Ryż ugotuj, połącz z masłem, jednym jajkiem i tartym parmezanem, wymieszaj. Łyżkę ryżu układaj na dłoni, spłaszcz, nałóż szpinak i kostkę fety. Formuj kulki, obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce, smaż na głębokim oleju. Podawaj z sałatą.
Czas przygotowania: około godziny