Ryżowe pisklaki w gniazdku

Czas ok. 30 min; porcja – 180 kcal.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

1. Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej szklanką wrzącej, osolonej wody. Gotuj pod pokrywką na wolnym ogniu do miękkości. Odstaw i wystudź.

2. Wędzoną pierś kurczaka drobno posiekaj. Jabłko umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki. Wykrój gniazdo nasienne, miąższ drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Połącz z mięsem kurczaka.

3. Jajka wrzuć do osolonej wody i ugotuj na twardo. Ostudź, obierz z łupinek. Z dwóch jajek wyjmij żółtka, odłóż. Pozostałe białka i jedno całe jajko pokrój w kostkę. Dodaj do przygotowanych składników. Wsyp zimny ryż, wymieszaj.

4. Składniki sałatki połącz z 1-2 łyżkami majonezu (tak, by powstała zwarta masa), dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Z masy formuj w dłoniach kulki.

5. Makaron ugotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odcedź na sicie, ostudź. Opłucz i osusz garść mieszanych sałat. Większe listki porwij na kawałki.

6. Półmisek wyłóż mieszanką sałat. Na środku umieść gniazdko z makaronu. Odłożone żółtka pokrusz, obsyp nimi sałatkowe kulki. Powstałe pisklaki włóż do gniazdka. Zrób oczy z ziaren pieprzu, z papryki grzebyki i dzioby. Ozdób ziołami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas