Ryżowe pulpeciki (po 8. miesiącu)

Ryżowe pulpeciki
Ryżowe pulpecikiRodzice w kuchni
  • 100 g fileta z indyka
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • 1/2 dużego pomidora (po 9. miesiącu)
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1/3 niedużej cebuli
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonej bazylii lub drobno posiekanej świeżej 
  1. Pomidora sparz, obierz ze skóry, łyżeczką usuń pestki z galaretką. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Mięso oczyść, opłucz i zmiel w maszynce.
  3. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym, po czym dodaj pomidora i smaż około 3 minuty, ciągle mieszając.
  4. Zmielone mięso połącz ze wszystkimi składnikami i dokładnie wymieszaj.
  5. Z masy uformuj nieduże kuleczki i ugotuj je na parze lub we wrzątku. Ja gotowałam na parze 20 minut.
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?