Rzodkiewka zapiekana z szynką
Z tartym serem.

Składniki:
- 3 pęczki rzodkiewki, - 20 dag szynki konserwowej w plastrach, - 200 ml. wywaru drobiowego, - 150 ml śmietanki 30 proc., - 10 dag żółtego sera, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki mąki, - kilka gałązek natki pietruszki, - sól, pieprz, - tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć. Wywar zagotować wraz ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia wlać sos, układać rzodkiewki i szynkę, posypać tartym serem i zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 25 min. Podawać posypane listkami natki pietruszki. Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.