Sakiewki z wiśniami
Idealne do popołudniowej herbaty.
Ciasto:
- 25 dag mąki,
- 2 dag drożdży,
- 2-3 dag cukru,
- ok. 2/3 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 5 dag masła
Nadzienie:
- 40 dag wiśni,
- 2 łyżki cukru,
- 3 łyżki dżemu wiśniowego,
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem. Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Sakiewki z wiśniami można podawać na ciepło i zimno. Doskonałym dodatkiem jest bita śmietana. Jeżeli, serwujesz je na deser, podaj z kulką lodów waniliowych.
Czas przygotowania: 1 i 3/4 godziny, 1 porcja: 567 kcal.