Sakiewki z wiśniami
Idealne do popołudniowej herbaty.

Składniki:
Ciasto:
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: wiśnie wydryluj, ułóż na sitku, aby odciekły. Następnie wymieszaj z cukrem, bułką tartą i dżemem. Przygotuj ciasto: drożdże rozmieszaj w letnim mleku z cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce. Kiedy zapracują, wymieszaj z mąką, stopionym masłem i jajkiem. Wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i rozwałkuj na placek. Pokrój go na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kwadraciku układaj po porcji farszu wiśniowego. Pozalepiaj brzegi tak, aby powstały sakiewki. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Piecz na złoto w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.