Saksońska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)

Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- ząbek czosnku,

- 125 ml octu winnego czerwonego,

- sól, pieprz,

- 4 owoce jałowca,

- 2 goździki,

- 2 listki laurowe,

- 1-2 łyżki cukru,

- 450 g łopatki wołowej,

- 80 g tłustej słoniny,

- 1 łyżka sklarowanego masła,

- łyżka mąki,

- łyżka przecieru pomidorowego,

- 125 ml bulionu warzywnego,

- 40 g piernika,

- pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Pół litra wody, ocet, warzywa, sól, pieprz, owoc jałowca, goździki, listek laurowy, cukier i czosnek zagotować razem. Boczek pokroić w cienkie paski i nadziewać nim pieczeń. Zalać gorącą marynatą, przykryć, odstawić na noc. Mięso wyjąć, osączyć, marynatę przecedzić. Sklarowane masło roztopić w brytfance, mięso obsmażyć. Warzywa i przyprawy z marynaty również obsmażyć. Dodać mąkę i przecier pomidorowy. Wlać bulion i marynatę. Dusić pod przykryciem 40 minut. Piernik rozkruszyć, dodać do sosu. Mięso wyjąć. Sos przetrzeć przez sito. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem. Posypać posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z surówką z czerwonej kapusty i makaronem lub kluseczkami.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 3310 kJ/791 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas