Saksońska pieczeń z marynowanego mięsa (Sauerbraten)
Klasyczne danie z kuchni niemieckiej.

Składniki na 2 porcje:
- pęczek włoszczyzny,
- ząbek czosnku,
- 125 ml octu winnego czerwonego,
- sól, pieprz,
- 4 owoce jałowca,
- 2 goździki,
- 2 listki laurowe,
- 1-2 łyżki cukru,
- 450 g łopatki wołowej,
- 80 g tłustej słoniny,
- 1 łyżka sklarowanego masła,
- łyżka mąki,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 125 ml bulionu warzywnego,
- 40 g piernika,
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Pół litra wody, ocet, warzywa, sól, pieprz, owoc jałowca, goździki, listek laurowy, cukier i czosnek zagotować razem. Boczek pokroić w cienkie paski i nadziewać nim pieczeń. Zalać gorącą marynatą, przykryć, odstawić na noc. Mięso wyjąć, osączyć, marynatę przecedzić. Sklarowane masło roztopić w brytfance, mięso obsmażyć. Warzywa i przyprawy z marynaty również obsmażyć. Dodać mąkę i przecier pomidorowy. Wlać bulion i marynatę. Dusić pod przykryciem 40 minut. Piernik rozkruszyć, dodać do sosu. Mięso wyjąć. Sos przetrzeć przez sito. Jeszcze raz doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem. Posypać posiekaną pietruszką. Doskonale smakuje z surówką z czerwonej kapusty i makaronem lub kluseczkami.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3310 kJ/791 kcal