Sałatka alpejska
Pyszny, bardzo zdrowy dodatek obiadowy.

Składniki
- 1 mała główka białej kapusty
- po 2 jabłka i czerwone buraki
- 15 dag sera gorgonzola
- 1 łyżeczka + 3 łyżki cukru
- 1 szkl. jogurtu naturalnego,
- 6 łyżek białego octu winnego
- 2 łyżeczki musztardy
- 6 łyżek orzechów włoskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Buraki wyszoruj, gotuj 1 godzinę we wrzątku. Kapustę oczyść i poszatkuj. Posyp solą i 1 łyżeczką cukru. Skrop 3 łyżkami octu. Mieszaj rękoma kilka minut. Odstaw na 30 min. Orzechy posiekaj. Resztę cukru stop, domieszaj orzechy. Smaż 1 minutę. Karmel rozsmaruj na pergaminie i wystudź. 2. Ugotowane buraki obierz, zetrzyj. Jabłka oczyść, pokrój na kawałeczki. Kapustę połącz z burakami i jabłkami. Posyp solą i pieprzem. Dołóż musztardę, dolej resztę octu i jogurt. Karmel z orzechami połam na kawałki. Dodaj do sałatki. Posyp ją pokruszonym serem.