Sałatka alpejska

Pyszny, bardzo zdrowy dodatek obiadowy.

Składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • po 2 jabłka i czerwone buraki
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka + 3 łyżki cukru
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego,
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 6 łyżek orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Buraki wyszoruj, gotuj 1 godzinę we wrzątku. Kapustę oczyść i poszatkuj. Posyp solą i 1 łyżeczką cukru. Skrop 3 łyżkami octu. Mieszaj rękoma kilka minut. Odstaw na 30 min. Orzechy posiekaj. Resztę cukru stop, domieszaj orzechy. Smaż 1 minutę. Karmel rozsmaruj na pergaminie i wystudź. 

2. Ugotowane buraki obierz, zetrzyj. Jabłka oczyść, pokrój na kawałeczki. Kapustę połącz z burakami i jabłkami. Posyp solą i pieprzem. Dołóż musztardę, dolej resztę octu i jogurt. Karmel z orzechami połam na kawałki. Dodaj do sałatki. Posyp ją pokruszonym serem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje