Sałatka brokułowa z fasolką i fetą

Przepis na jedną porcję.

Sos:
1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 główki brokuła, 1/5 kostki sera feta, 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki

Reklama

Przygotować sos z majonezu, jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Brokuły zblanszować (wrzucić na kilka minut na wrzątek i po wyjęciu oblać zimną wodą) i podzielić na małe cząstki. Brokuły wymieszać z serem feta, odsączoną fasolą i polać sosem.

Brokuły są bogatym źródłem kwasu foliowego, niezwykle ważnego dla zdrowia dziecka, ze względu na wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego. Dodatkowo brokuły razem z serem feta są dobrym źródłem wapnia, najważniejszego składnika naszych kości. Fasolka natomiast to bardzo dobre źródło białka roślinnego.

Źródło: SetPoint

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: feta | sałatka | fasola | brokuły | sałatki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje