Reklama

Reklama

Sałatka drobiowa z melonem

Szybka w przygotowaniu i sycąca

Czas przyrządzenia: 25 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 30 dag makaronu muszelki
  • 3 łyżki płatków z orzechów laskowych albo migdałowych
  • 2 małe filety z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju z orzechów arachidowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 30 dag miąższu melona miodowego
  • 1 op. rukoli
  • 15 dag mozzarelli
  • 6-8 pomidorków
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania


1. Makaron ugotuj według przepisu. Odcedź i osącz. Płatki orzechów zrumień na suchej patelni, wystudź. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. 1 łyżkę soku wymieszaj z octem, skórką z cytryny oraz 1 łyżką miodu. Utrzyj z olejem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem.

2. Pozostały sok cytrynowy wymieszaj z resztą miodu. Posmaruj tym filety. Oprósz je solą i pieprzem. Usmaż na oleju słonecznikowym na patelni grillowej. Miąższ melona i ostudzone filety pokrój w plasterki, a pomidorki na połówki. Rukolę umyj i osusz. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem. Posyp mozzarellą porwaną na drobne kawałki.
Składniki można również "zamknąć" w makaronowych muszelkach.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje