Sałatka drobiowa z melonem
Szybka w przygotowaniu i sycąca
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj według przepisu. Odcedź i osącz. Płatki orzechów zrumień na suchej patelni, wystudź. Z cytryny zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. 1 łyżkę soku wymieszaj z octem, skórką z cytryny oraz 1 łyżką miodu. Utrzyj z olejem orzechowym. Dopraw solą i pieprzem.
2. Pozostały sok cytrynowy wymieszaj z resztą miodu. Posmaruj tym filety. Oprósz je solą i pieprzem. Usmaż na oleju słonecznikowym na patelni grillowej. Miąższ melona i ostudzone filety pokrój w plasterki, a pomidorki na połówki. Rukolę umyj i osusz. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, polej sosem. Posyp mozzarellą porwaną na drobne kawałki.
Składniki można również "zamknąć" w makaronowych muszelkach.