Reklama

Reklama

Sałatka makaronowa z szynką

Prosta sałatka, która sprawdzi się nie tylko od święta.

Składniki 4 porcje

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 15 dag szynki
  • pieprz
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez
  • sól

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente (na półtwardo). Podczas gotowania zwykle dodaję do wody łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie sklejał. Następnie odcedzam go i całkowicie studzę.

Reklama

Plastry szynki kroję na wąskie paski. Mieszam ją z makaronem. Następnie dodaję dokładnie osączony zielony groszek konserwowy oraz umyty, osuszony i posiekany drobno szczypiorek. Dorzucam także żółty ser, pokrojony w średniej wielkości kostkę. Dodaję do sałatki majonez - łyżkę lub dwie. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, po czym starannie mieszam.

Sałatkę makaronową przyrządzam często także z innymi wędlinami - np. z salami. W tej wersji dodaję do niej kukurydzę zamiast groszku konserwowego.

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje