Reklama

Reklama

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Smaczna i sycąca

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 40 dag makaronu penne (grubsze pióra) lub fisilli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 20 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie (lub koktajlowych)
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 20 dag czarnych oliwek
  • 3-4 gałązki bazylii
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 8 minut.

2. W tym czasie tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Chili oczyść z pestek, strączek drobniutko posiekaj.

3. Suszone pomidory osącz, zachowaj kilka łyżek zalewy. Pomidory potnij w paseczki, zalewę wymieszaj z posiekaną papryczką chili.

4. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wymieszaj go z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Polej pikantną zalewą z pomidorów. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę posyp listkami bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje