Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Smaczna i sycąca

Składniki
- 40 dag makaronu penne (grubsze pióra) lub fisilli
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 20 dag suszonych pomidorów marynowanych w oliwie (lub koktajlowych)
- 1 czerwona papryczka chili
- 20 dag czarnych oliwek
- 3-4 gałązki bazylii
- pieprz, sól
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, zamieszaj. Poczekaj, aż woda ponownie zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 8 minut.2. W tym czasie tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Chili oczyść z pestek, strączek drobniutko posiekaj.3. Suszone pomidory osącz, zachowaj kilka łyżek zalewy. Pomidory potnij w paseczki, zalewę wymieszaj z posiekaną papryczką chili.4. Makaron odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz. Wymieszaj go z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami. Polej pikantną zalewą z pomidorów. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową sałatkę posyp listkami bazylii.