Sałatka na świątecznym stole? Obowiązkowo!
Znamy tyle przepisów na sałatki - pytanie, który z nich wybrać na Wielkanoc? Proponujemy prawdziwie odświętne wydanie, a mianowicie świąteczną sałatkę z indykiem. Jak ją zrobić?
1. Gotujemy 5 jajek, 4 z nich kroimy, jedno zostawiamy do dekoracji.
2. Nacieramy piersi z indyka przyprawą do mięs (np. Knorr). Dzięki niej mięso będzie wspaniale przyprawione, bardzo aromatyczne.
3. Skrapiamy je oliwą z oliwek, a następnie owijamy ciasno folią aluminiową.
4. Pieczemy piersi w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.
5. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.
6. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami: ananasem, szynką, serem żółtym.
7. Teraz czas na sos - majonez mieszamy z sokiem z cytryny oraz curry, by urozmaicić smak sosu. Łączymy składniki z sosem i doprawiamy do smaku.
Gotowe! Aby sałatka przyciągała wzrok gości, możemy ją udekorować szczypiorkiem oraz wcześniej ugotowanym jajkiem.