Sałatka niemiecka

Przysmak zza naszej zachodniej granicy. Niemcy wręcz rozsmakowali się w tej sałatce! Nic dziwnego, mimo że powstaje z kilku prostych składników, jest pyszna. Może być dodatkiem do obiadu lub osobnym posiłkiem.

Prawdziwa chluba kuchni niemieckiej
Prawdziwa chluba kuchni niemieckiej123RF/PICSEL

1. Ziemniaki oczyszczamy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. 

2. Ugotowane odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki.

3. Ogórki i cebule kroimy drobno. Dodajemy do ziemniaków.

4. Przygotowujemy sos: łączymy łyżkę jogurtu z majonezem, musztardą i sokiem z cytryny, mieszamy.

5. Łączymy sos z zawartością miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, by składniki się połączyły. Sałatkę podajemy schłodzoną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas