Sałatka orientalna

Smaczna i sycąca!

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Z limonki wyciśnij sok. Czosnek i sok zmiksuj z resztą składników sosu. Jeśli jest za gęsty, domieszaj 1-2 łyżki zimnej wody. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij godzinę przed podaniem. 

2. Sałatka: jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki obierz, opłucz, przetnij wzdłuż na połówki. Ugotuj je w osolonej wodzie, wyjmij. Kapustę poszatkuj. Ogórek umyj i pokrój w ćwierć-plasterki. Fasolkę zblanszuj we wrzątku, osącz i ostudź. Marchewkę obierz, umyj, potnij w cienkie paseczki (np. obieraczką do warzyw). 

3. W dużej misce przemieszaj kapustę, fasolkę, kiełki, marchewkę, ogórek i ziemniaki. Dołóż jajka. Skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas