Sałatka orientalna
Smaczna i sycąca!

Składniki
- 15 dag kiełków fasoli Mung
- 1/4 małej główki białej kapusty
- 1 średni zielony ogórek
- 1/2 szkl. mrożonej, pokrojonej fasolki szparagowej
- 1 mała marchewka
- 2 jajka
- 3-4 ziemniaki
- sos
- 1/2 szkl. masła orzechowego
- 1/4 szkl. mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1/4 limonki lub cytryny
- 1 ząbek czosnku
- po małej szczypcie kurkumy, gałki muszkatołowej, chili, cukru i pieprzu
Sposób przygotowania
1. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Z limonki wyciśnij sok. Czosnek i sok zmiksuj z resztą składników sosu. Jeśli jest za gęsty, domieszaj 1-2 łyżki zimnej wody. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij godzinę przed podaniem.
2. Sałatka: jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki obierz, opłucz, przetnij wzdłuż na połówki. Ugotuj je w osolonej wodzie, wyjmij. Kapustę poszatkuj. Ogórek umyj i pokrój w ćwierć-plasterki. Fasolkę zblanszuj we wrzątku, osącz i ostudź. Marchewkę obierz, umyj, potnij w cienkie paseczki (np. obieraczką do warzyw).
3. W dużej misce przemieszaj kapustę, fasolkę, kiełki, marchewkę, ogórek i ziemniaki. Dołóż jajka. Skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.