Sałatka orientalna

Smaczna i sycąca!

Składniki

  • 15 dag kiełków fasoli Mung
  • 1/4 małej główki białej kapusty
  • 1 średni zielony ogórek
  • 1/2 szkl. mrożonej, pokrojonej fasolki szparagowej
  • 1 mała marchewka
  • 2 jajka
  • 3-4 ziemniaki

Składniki - sos

  • 1/2 szkl. masła orzechowego
  • 1/4 szkl. mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/4 limonki lub cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • po małej szczypcie kurkumy, gałki muszkatołowej, chili, cukru i pieprzu

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Z limonki wyciśnij sok. Czosnek i sok zmiksuj z resztą składników sosu. Jeśli jest za gęsty, domieszaj 1-2 łyżki zimnej wody. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmij godzinę przed podaniem. 

2. Sałatka: jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój na ćwiartki. Ziemniaki obierz, opłucz, przetnij wzdłuż na połówki. Ugotuj je w osolonej wodzie, wyjmij. Kapustę poszatkuj. Ogórek umyj i pokrój w ćwierć-plasterki. Fasolkę zblanszuj we wrzątku, osącz i ostudź. Marchewkę obierz, umyj, potnij w cienkie paseczki (np. obieraczką do warzyw). 

3. W dużej misce przemieszaj kapustę, fasolkę, kiełki, marchewkę, ogórek i ziemniaki. Dołóż jajka. Skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje