Ewa Wachowicz robi ją na imprezy. "Zazwyczaj znika jako pierwsza"
Imprezowy weekend? Planujesz spotkanie ze znajomymi w domu i nie wiesz, co przygotować do jedzenia? Może skusisz się na przygotowanie sałatki pod wódeczkę według przepisu Ewy Wachowicz. Prosta, smaczna i ceniona przez wielu imprezowiczów. Idealnie sprawdzi się w formie zakąski.
Jeśli właśnie zastanawiasz się, co przygotować dla gości - oto przepis na sałatkę pod wódeczkę.
Składniki sałatki pod wódeczkę
- 150 g sera feta
- 150 g sera mozzarella (najlepiej małe kulki)
- 1 szklanka oliwek czarnych
- 1 szklanka oliwek zielonych
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- 1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 1 szklanka marynowanych pieczarek
- 100 g płatków migdałowych
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 1 płaska łyżeczka bazylii
- oliwa do polania gotowej potrawy
Sos winegret: 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soli, 1 łyżka musztardy Dijon. 2-3 łyżki soku z cytryny (lub octu balsamicznego) 1 łyżka miodu, 100 ml oliwy, pieprz.
Przygotowanie sałatki pod wódeczkę wg przepisu Ewy Wachowicz
- Do dużej miski wrzucić pokrojony w kostkę ser feta, kulki mozzarelli, oliwki zielone i czarne (odsączone z zalewy), pokrojone w kostkę suszone pomidory, czosnek z zalewy, ogórki i pieczarki (jeśli grzyby są małe, wystarczy przeciąć je na pół).
- Wsypać uprażone na suchej patelni płatki migdałów. Doprawić roztartymi w dłoniach ziołami - bazylią i oregano. Wymieszać.
- Zrobić sos winegret. Do kubka przecisnąć czosnek i rozetrzeć z solą. Dodać musztardę, sok z cytryny i miód. Wymieszać.
- Wolnym strumieniem wlać oliwę. Gdy sos jest już gładki, doprawić pieprzem i zalać sałatkę.
- Na samym końcu polać jeszcze wszystko dobrej jakości oliwą.
*Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz - "Ewa Gotuje - ulubione"