Sałatka ryżowa
Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.
Składniki:
- torebka ryżu ugotowanego na sypko
- 1 cebula
- 4 duże pieczarki
- przyprawa warzywna
- sól
- pieprz
- curry
- masło
- opcjonalnie można dodać paprykę i ogórka
Sposób przygotowania:
Pieczarki płuczemy i kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając 2 łyżeczki curry. Dodajemy pieczarki i na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do ich zrumienienia się. Ryż wykładamy do salaterki, dodajemy pieczarki z cebulą i curry, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.