Sałatka ryżowa

Curry to jedna z najzdrowszych przypraw. Wchodząca w jej skład kurkuma działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Nie zapominajmy o tej przyprawie w robiąc codzienne potrawy.

Taką sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu, lub jako danie główne na kolację.
Taką sałatkę możesz podać jako dodatek do obiadu, lub jako danie główne na kolację.123RF/PICSEL

Składniki:

  • torebka ryżu ugotowanego na sypko
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • przyprawa warzywna
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • masło
  • opcjonalnie można dodać paprykę i ogórka

Sposób przygotowania:

Pieczarki płuczemy i kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na maśle, pod koniec dodając 2 łyżeczki curry. Dodajemy pieczarki i na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do ich zrumienienia się. Ryż wykładamy do salaterki, dodajemy pieczarki z cebulą i curry, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako dodatek do drugiego dania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas