Sałatka rzymska z twarogiem
Składniki: 1 gałązka bazylii, 150 g twarogu, sałata rzymska, 1 biała cykoria, 50 g rukoli, 150 g pomidorków cherry, 150 g rzodkiewek, 100 g groszku cukrowego z puszki, 1 żółta i 1 czerwona papryka, 1 długi ogórek, 50 g kiełków rzodkiewki, gałązka koperku i listki ziół do dekoracji.

Bazylię płuczemy, listki drobniutko siekamy. Twaróg mieszamy z bazylią i formujemy z niego małe kuleczki, które wstawiamy na 20 minut do lodówki. Sałatę rzymską, cykorię i rukolę czyścimy, płuczemy, odsączamy. Sałatę i cykorię dzielimy na kawałki. Pomidorki i rzodkiewki myjemy i kroimy na połówki. Groszek odsączamy na sitku. Papryki czyścimy, wykrawamy z nich gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie talarki. Wszystkie warzywa wrzucamy do misy i delikatnie mieszamy. Kiełki rzodkiewki, koperek i listki ziół płuczemy i ozdabiamy nimi sałatkę. Na wierzchu układamy twarogowe kuleczki i podajemy z ulubionymi zimnymi sosami.