Sałatka śledziowa z papryką
Śledzie pod każdą postacią, a zwłaszcza marynowane mogę jeść na okrągło. Nic nie przebije zielonych mojej Mamy ale na corocznych spotkaniach wigilijnych pojawiają się różnego rodzaju specjały z tą rybą w roli głównej. W tym roku hitem była sałatka z dodatkiem czerwonej papryki i czerwonej cebuli - prosta, szybka i efektowna, zagościła także na naszym wigilijnym stole.
Składniki dla 4 osób:
- 4 filety śledziowe a’la matias w oleju
- 2 papryki konserwowe (najlepiej pieczone)
- średnia czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
1. Odsączone śledzie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
2. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodając majonez, sól i pieprz.
3. Schładzamy w lodówce przed podaniem (najlepsza na drugi dzień).
Źródło: Zmysłowe smaki