Reklama

Reklama

Sałatka w babeczkach

Sałatka podana w małych babeczkach to gwarantowany hit każdej imprezy.

Czas przyrządzenia: ok. 60 min
Składniki dla: 20 porcji

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 3 jajka
  • 20 dag szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • majonez
  • sól, pieprz
  • natka
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski, posiekaj nożem razem ze schłodzonym masłem. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na około 30 min do lodówki.

Reklama

2. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj podobnie pokrojoną szynkę, obraną i poszatkowaną cebulę oraz posiekane ogórki konserwowe.

3. Składniki sałatki połącz z 1-2 łyżkami majonezu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką posiekanej natki.

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wylep nim foremki na babeczki. Spód każdej foremki nakryj papierem i wysyp suchym grochem, aby ciasto za bardzo nie wyrosło.

5. Piecz babeczki na złoty kolor (20-25 min) w temp. 180°C. Wyjmij korpusy, ostudź. Przed podaniem napełnij sałatką. Dekoruj kawałkami papryki i natką.

Świat kobiety

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje