Sałatka w babeczkach
Sałatka podana w małych babeczkach to gwarantowany hit każdej imprezy.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, posiekaj nożem razem ze schłodzonym masłem. Dodaj 4 łyżki lodowatej wody oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń ją folią i odłóż na około 30 min do lodówki.
2. Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź, obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj podobnie pokrojoną szynkę, obraną i poszatkowaną cebulę oraz posiekane ogórki konserwowe.
3. Składniki sałatki połącz z 1-2 łyżkami majonezu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżką posiekanej natki.
4. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko, wylep nim foremki na babeczki. Spód każdej foremki nakryj papierem i wysyp suchym grochem, aby ciasto za bardzo nie wyrosło.
5. Piecz babeczki na złoty kolor (20-25 min) w temp. 180°C. Wyjmij korpusy, ostudź. Przed podaniem napełnij sałatką. Dekoruj kawałkami papryki i natką.