Sałatka Waldorf

Uchodzi za najsłynniejszą sałatkę świata i bardzo eleganckie danie. Jej recepturę opracowano pod koniec XIX wieku w nowojorskim hotelu Waldorf. Oryginalny przepis często bywa poddawany pewnym modyfikacjom, podobnie jest też w przypadku naszej propozycji.

Jej siła tkwi w niezwykłym połączeniu smaków
Jej siła tkwi w niezwykłym połączeniu smaków123RF/PICSEL

1. Winogrona kroimy na pół, usuwamy pestki, jabłka kroimy w cienkie półplasterki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny. Seler kroimy w drobną kostkę, sałatę rwiemy na drobniejsze kawałki. Składniki umieszczamy w miseczce, dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Mieszamy lekko. 

2. Łączymy jogurt z majonezem, dodajemy łyżkę soku z cytryny i szczyptę pieprzu, mieszamy. Powstałym sosem polewamy sałatkę, całość posypujemy zmielonymi orzechami. Chłodzimy sałatkę w lodówce w lodówce przez 2-3 godziny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas