Reklama

Reklama

Sałatka warzywna z pieczarkami

Doskonale sprawdzi się na przyjęciu, na działce czy w ogródku i nie grożą dodatkowymi kilogramami!

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 marchewki
  • 2 młode ziemniaki
  • kilka pieczarek
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/4 filiżanki oliwy smakowej
  • DRESSING:
  • 1/4 filiżanki oliwy smakowej
  • miąższ z 1/2 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Dijon
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej grill. Bakłażana pokrój na plastry, posól i odstaw na chwilę, po czym osusz ręcznikiem papierowym. Cukinię pokrój wzdłuż w 1 cm plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki lub połówki, pieczarki w plasterki. Papryki przekrój na pół lub zostaw w całości, wycinając tylko gniazda nasienne. Ziemniaki i marchewki dobrze wyszoruj, marchewki przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki i kukurydzę obgotuj przez kilka minut w osolonym wrzątku. Wszystkie warzywa i grzyby skrop oliwą i grilluj (razem z rozmarynem) z każdej strony do zrumienienia (najdłużej marchewki i cebulę). Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki, i polej nim przestudzone warzywa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje