Sałatka warzywna z pieczarkami
Doskonale sprawdzi się na przyjęciu, na działce czy w ogródku i nie grożą dodatkowymi kilogramami!

Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 marchewki
- 2 młode ziemniaki
- kilka pieczarek
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/4 filiżanki oliwy smakowej
- DRESSING:
- 1/4 filiżanki oliwy smakowej
- miąższ z 1/2 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- Dijon
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
4-6 osób
Sposób przygotowania
Rozgrzej grill. Bakłażana pokrój na plastry, posól i odstaw na chwilę, po czym osusz ręcznikiem papierowym. Cukinię pokrój wzdłuż w 1 cm plastry. Cebulę pokrój w ćwiartki lub połówki, pieczarki w plasterki. Papryki przekrój na pół lub zostaw w całości, wycinając tylko gniazda nasienne. Ziemniaki i marchewki dobrze wyszoruj, marchewki przekrój wzdłuż na pół. Ziemniaki i kukurydzę obgotuj przez kilka minut w osolonym wrzątku. Wszystkie warzywa i grzyby skrop oliwą i grilluj (razem z rozmarynem) z każdej strony do zrumienienia (najdłużej marchewki i cebulę). Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki, i polej nim przestudzone warzywa.