Sałatka z awokado i pomidorkami

Smakowita, lekka sałatka.

Orzechy możesz zastąpić migdałami
Orzechy możesz zastąpić migdałami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag sałaty roszponki
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 2 awokado
  • 20 dag obranych orzechów włoskich
  • 20 dag twardego sera koziego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1 Roszponkę oraz pomidorki koktajlowe umyj, osusz. Pomidorki przekrój na połówki. Awokado obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ owocu pokrój w długie paseczki i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Kozi ser pokrój w kostkę (zamiast koziego możesz użyć solanu, fety albo białego gęstego twarogu).

2 Na talerzach ułóż liście roszponki, kawałki awokado, połówki pomidorów. Na wierzchu rozłóż ser oraz posiekane orzechy włoskie. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i olejem (najlepiej małą trzepaczką). Przypraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Sosem polej warzywa.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas