Sałatka z awokado i pomidorkami
Smakowita, lekka sałatka.
Składniki:
- 20 dag sałaty roszponki
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- 2 awokado
- 20 dag obranych orzechów włoskich
- 20 dag twardego sera koziego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1 Roszponkę oraz pomidorki koktajlowe umyj, osusz. Pomidorki przekrój na połówki. Awokado obierz, przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę. Miąższ owocu pokrój w długie paseczki i od razu skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Kozi ser pokrój w kostkę (zamiast koziego możesz użyć solanu, fety albo białego gęstego twarogu).
2 Na talerzach ułóż liście roszponki, kawałki awokado, połówki pomidorów. Na wierzchu rozłóż ser oraz posiekane orzechy włoskie. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i olejem (najlepiej małą trzepaczką). Przypraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem. Sosem polej warzywa.