Sałatka z białej kaszy gryczanej z grillowanym bakłażanem, kolendrą i suszonymi pomidorami

Składniki
- 3 szklanki kaszy gryczanej uprażonej i dokładnie wypłukanej
- 2 duże bakłażany pokrojone w kostkę
- 15 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paseczki
- 1 posiekany pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku (lub więcej) przeciśnięte przez praskę
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 10 łyżek oleju ryżowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczki chili
- 1 łyżeczki papryki wędzonej
- sól himalajska lub morska
- świeżo zmielony pieprz
6 osób
Sposób przygotowania
Kaszę gryczaną zalać 11 szklanki wody, posolić i zagotować, po czym przykryć szczelnie i gotować bez mieszania przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Olej ryżowy wymieszać z papryką słodką, wędzoną i chili. Dodać 1 łyżeczki soli i bakłażany. Wymieszać dokładnie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Oliwę wymieszać z czosnkiem. Do miski przełożyć wystudzoną kaszę, upieczonego bakłażana, pomidory pokrojone w paseczki i posiekaną kolendrę. Wymieszać. Sałatkę polać sosem i odstawić do schłodzenia Kaszę gryczaną można zastąpić kaszą jaglaną.Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska
