Sałatka z białej kaszy gryczanej z grillowanym bakłażanem, kolendrą i suszonymi pomidorami

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 3 szklanki kaszy gryczanej uprażonej i dokładnie wypłukanej
  • 2 duże bakłażany pokrojone w kostkę
  • 15 suszonych pomidorów w oleju pokrojonych w paseczki
  • 1 posiekany pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku (lub więcej) przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 10 łyżek oleju ryżowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól himalajska lub morska
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Kaszę gryczaną zalać 11 szklanki wody, posolić i zagotować, po czym przykryć szczelnie i gotować bez mieszania przez 10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Olej ryżowy wymieszać z papryką słodką, wędzoną i chili. Dodać 1 łyżeczki soli i bakłażany. Wymieszać dokładnie i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut. Oliwę wymieszać z czosnkiem. Do miski przełożyć wystudzoną kaszę, upieczonego bakłażana, pomidory pokrojone w paseczki i posiekaną kolendrę. Wymieszać. Sałatkę polać sosem i odstawić do schłodzenia   Kaszę gryczaną można zastąpić kaszą jaglaną.

Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje