Sałatka z botwinki i fety

Botwinka, która o tej porze roku jest najsmaczniejsza, nadaje się nie tylko do przygotowania zabielanego barszczu czy chłodnika. Liście i łodygi botwinki świetnie smakują w sałatce z dodatkiem sera feta.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: pęczek botwinki, pół pęczka koperku, opakowanie sera feta, dwa ogórki, najlepiej gruntowe, dwa pomidory, garść prażonego łuskanego słonecznika, sól i pieprz, oliwę z suszonych pomidorów.

Reklama

Umyte liście botwinki kroimy razem z łodygami. Dodajemy obrane i posiekane w grubą kostkę ogórki. Również pomidory kroimy w grubą kostkę. Drobno siekamy umyty koperek i dodajemy do sałatki, mieszamy wszystko w misce. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Potrząsamy miską tak, by koperek oblepił kostki sera. Dodajemy sól i pieprz, dolewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, delikatnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy świeżo prażonymi ziarnami słonecznika.

W innej wersji tej sałatki możemy dodać kilka liści sałaty masłowej, dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, a nawet kilka truskawek. Taka sałatka świetnie sprawdzi się jako przystawka lub też jako dodatek do kurczaka z grilla czy drobiowych szaszłyków. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje