Reklama

Reklama

Sałatka z Camembert - zdrowa i idealna na przyjęcia

To jedna z moich ulubionych sałatek. Błyskawiczna i efektowna.

Camembert nie nadaje się wprawdzie dla kobiet w ciąży, ale można go zastąpić z powodzeniem innym serem, jak np. kozi czy nawet feta.

Co potrzebujemy?

Reklama

Składniki na sałatkę:

1 duży Camembert

10dkg prażonego słonecznika z solą

½ opakowania szpinaku (polecam z Biedronki, bo ma świeże, soczyste liście)

½ puszki brzoskwiń

Na sos:

¼ szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)

¼ oliwy

Sok wyciśnięty z ½ cytryny

Sól, pieprz do smaku

Jak robimy?

Krok 1: Liście szpinaku płuczemy i osuszamy.

Krok 2: Camembert kroimy w dzwonki i każdy z nich obtaczamy w prazonym słoneczniku.

Krok 3: Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry.

Krok 4: Szpinak rozsypujemy na talerzu, rozsypujemy na nim pokrojone brzoskwinie, a następnie dzwonki camembert.

Krok 5: W słoiczku mieszamy sok z brzoskwiń, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Następnie przygotowanym w ten sposób sosem możemy polać sałatkę. Proponuję zjeść ją jak najszybciej, aby sos nie zmacerował szpinaku

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje