Sałatka z Camembert - zdrowa i idealna na przyjęcia
To jedna z moich ulubionych sałatek. Błyskawiczna i efektowna.
Camembert nie nadaje się wprawdzie dla kobiet w ciąży, ale można go zastąpić z powodzeniem innym serem, jak np. kozi czy nawet feta.
Co potrzebujemy?
Składniki na sałatkę:
1 duży Camembert
10dkg prażonego słonecznika z solą
½ opakowania szpinaku (polecam z Biedronki, bo ma świeże, soczyste liście)
½ puszki brzoskwiń
Na sos:
¼ szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
¼ oliwy
Sok wyciśnięty z ½ cytryny
Sól, pieprz do smaku
Jak robimy?
Krok 1: Liście szpinaku płuczemy i osuszamy.
Krok 2: Camembert kroimy w dzwonki i każdy z nich obtaczamy w prazonym słoneczniku.
Krok 3: Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry.
Krok 4: Szpinak rozsypujemy na talerzu, rozsypujemy na nim pokrojone brzoskwinie, a następnie dzwonki camembert.
Krok 5: W słoiczku mieszamy sok z brzoskwiń, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Następnie przygotowanym w ten sposób sosem możemy polać sałatkę. Proponuję zjeść ją jak najszybciej, aby sos nie zmacerował szpinaku