Sałatka z cukinii z mozzarellą

Cukinia, idealne warzywo do letnich dań, świetnie smakuje także na surowo. Cieniutko pokrojona na wstążki idealnie się komponuje z ostrym sosem i serem mozzarella

Sałatka z mozzarellą
Sałatka z mozzarellą123RF/PICSEL

Cukinia jest bogata w potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest osobom z problemami z nadkwaśnością.

Sałatka z cukinii jest w smaku orzeźwiająca i ostra, a to za sprawą dodatku ostrej papryki chili i mięty. Sekret smaku tkwi w odpowiednio przygotowanym sosie.

Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 3 duże gałązki świeżej mięty, pół strąka ostrej papryki, cytrynę, 200 g małych cukinii, 125 g małych kuleczek mozzarelli, oliwę z oliwek, sól morską oraz świeżo zmielony pieprz.

Na początek przygotowujemy sos. Posiekane listki mięty, chili i skórkę z cytryny wrzucamy do miski, a następnie wlewamy do mieszanki 3 łyżki oliwy i wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, próbujemy, czy smak sosu jest odpowiedni.

Wycinamy wstążki z cukinii: najlepiej zrobić to obieraczką do jarzyn (cukinii nie obieramy). Układamy je bezpośrednio na sosie. Odcedzamy kulki mozzarelli, a następnie układamy je na cukinii.

Mieszamy sałatkę w ostatniej chwili, tuż przed podaniem. (PAP Life)

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas