Sałatka z czerwonej kapusty
Samo zdrowie!

Składniki
- 1 mała główka czerwonej kapusty (ok. 80 dag)
- 2 małe marchewki
- 1 mango
- 5 łyżek białego octu winnego
- 4 łyżki soku z pomarańczy
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki miodu
- sól
- pieprz cytrynowy
6 osób
Sposób przygotowania
1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, oderwij 6 dużych liści, resztę poszatkuj. Posyp solą, ugniataj rękoma kilka minut, aż puszczą sok. Wtedy odłóż kapustę na ok. 30 minut. W tym czasie marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, potem obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę wymieszaj w miseczce z mango oraz marchewką. 2. Ocet winny oraz sok z pomarańczy utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj miód i oliwę. Ubij sos winegret. Polej nim rozdrobnione warzywa. Wymieszaj je i odstaw sałatkę na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Podawaj w odłożonych liściach kapusty.