Sałatka z czerwonej kapusty

Samo zdrowie!

Sałatka z czerwonej kapusty
Sałatka z czerwonej kapusty123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, wytnij głąb, oderwij 6 dużych liści, resztę poszatkuj. Posyp solą, ugniataj rękoma kilka minut, aż puszczą sok. Wtedy odłóż kapustę na ok. 30 minut. W tym czasie marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Mango umyj, miąższ odetnij od pestki, potem obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę wymieszaj w miseczce z mango oraz marchewką. 

2. Ocet winny oraz sok z pomarańczy utrzyj z solą i pieprzem. Dodaj miód i oliwę. Ubij sos winegret. Polej nim rozdrobnione warzywa. Wymieszaj je i odstaw sałatkę na 30 minut, by smaki się przeniknęły. Podawaj w odłożonych liściach kapusty.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas