Sałatka z fetą i szpinakiem
Szybka i smaczna.
Składniki:
- 20 dag liści szpinaku
- 10 dag wędzonego boczku
- 3 gruszki
- 15 dag sera typu feta
- 10 dag orzechów włoskich
- 5 łyżek oleju
- po 2 łyżki musztardy i miodu, cytryna
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Małe liście szpinaku (ewentualnie mieszanka sałat ze szpinakiem i botwiną) przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz na sicie. Boczek pokrój w bardzo drobną kostkę, wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i wysmaż na skwarki.
2. Umyte i osuszone gruszki podziel na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser osącz, pokrusz. Orzechy zrumień na suchej patelni.
3. Na talerzu rozłóż szpinak i gruszki, posyp skwarkami z boczku, pokruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Przygotuj sos z oleju, musztardy oraz miodu. Dopraw go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polej sałatkę.