Sałatka z gnocchi w pesto
Lekka i smaczna.
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 2 szkl. mąki pszennej
- 30 dag wędzonego łososia (w kawałku)
- 3 duże pęczki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 7-8 łyżek oliwy
- 10 dag sera typu parmezan
- sól, pieprz
- mąka do oprószenia stolnicy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odstaw na 15 minut. Bazylię opłucz, oderwij listki, wrzuć je do malaksera. Parmezan zetrzyj, czosnek obierz. Ser i czosnek dodaj do bazylii, miksuj, dolewając oliwy.
2. Sos pesto przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj z ciasta wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdy lekko przyciśnij widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Łososia pokrój na kawałeczki. Kluseczki polej sosem pesto, posyp kawałkami ryby. Lekko przemieszaj.
3. Udekoruj np. młodymi listkami szpinaku i wiórkami parmezanu.