Sałatka z gnocchi w pesto

Lekka i smaczna.

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 30 dag wędzonego łososia (w kawałku)
  • 3 duże pęczki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 7-8 łyżek oliwy
  • 10 dag sera typu parmezan
  • sól, pieprz
  • mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj ok. 20 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę i odstaw na 15 minut. Bazylię opłucz, oderwij listki, wrzuć je do malaksera. Parmezan zetrzyj, czosnek obierz. Ser i czosnek dodaj do bazylii, miksuj, dolewając oliwy.

Reklama

2. Sos pesto przypraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki zagnieć z jajkiem i mąką. Na stolnicy oprószonej mąką uformuj z ciasta wałeczki. Pokrój je na kawałki. Każdy lekko przyciśnij widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek. Gnocchi wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Łososia pokrój na kawałeczki. Kluseczki polej sosem pesto, posyp kawałkami ryby. Lekko przemieszaj.

3. Udekoruj np. młodymi listkami szpinaku i wiórkami parmezanu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje