Sałatka z grillowanych plastrów marchwi i cukinii z boczkiem

Sezon grillowy trwa w najlepsze, a każde kolejne spotkanie przy grillu jest doskonałą okazją do wypróbowania nowych przepisów. Marynaty do mięs czy nowe wariacje szaszłyków to oczywistość – prawdziwym wyzwaniem są dodatki! Kolorowe sałatki urozmaicają grillowe menu i są lekkim akcentem, którego podczas wakacyjnych imprez nie może zabraknąć.

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 4 małe cukinie
  • 5 dag plastrów wędzonego boczku
  • 1 garść pestek dyni np. Siesta
  • 1 garść Słonecznika łuskanego np. Siesta
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • Przyprawa do grilla klasyczna np. Appetita

Sposób przygotowania

Ziarna słonecznika łuskanego i pestek dyni upraż na suchej patelni. Marchew i cukinię obierz i umyj. Za pomocą obieraczki, ścinaj cienkie plastry wzdłuż warzyw. Polej wstążki 1 łyżką oliwy i posyp Przyprawą do grilla klasyczną Appetita. Warzywa grilluj razem z boczkiem aż do zrumienienia (możesz wykorzystać do tego patelnię grillową). Po grillowaniu, polej sałatkę pozostałą oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp całość ziarnami słonecznika i dyni.

Reklama

Smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje