Sałatka z grillowanych plastrów marchwi i cukinii z boczkiem
Sezon grillowy trwa w najlepsze, a każde kolejne spotkanie przy grillu jest doskonałą okazją do wypróbowania nowych przepisów. Marynaty do mięs czy nowe wariacje szaszłyków to oczywistość – prawdziwym wyzwaniem są dodatki! Kolorowe sałatki urozmaicają grillowe menu i są lekkim akcentem, którego podczas wakacyjnych imprez nie może zabraknąć.
Sposób przygotowania
Ziarna słonecznika łuskanego i pestek dyni upraż na suchej patelni. Marchew i cukinię obierz i umyj. Za pomocą obieraczki, ścinaj cienkie plastry wzdłuż warzyw. Polej wstążki 1 łyżką oliwy i posyp Przyprawą do grilla klasyczną Appetita. Warzywa grilluj razem z boczkiem aż do zrumienienia (możesz wykorzystać do tego patelnię grillową). Po grillowaniu, polej sałatkę pozostałą oliwą z oliwek i skrop sokiem z cytryny. Przed podaniem posyp całość ziarnami słonecznika i dyni.
Smacznego!