Sałatka z gruszką w karmelu
Smakowity sposób na mały głód.
Składniki:
- 3 twarde dojrzałe gruszki
- 1 szkl. połówek orzechów włoskich
- 1 główka sałaty lodowej
- 1 główka czerwonej sałaty radicchio
- 1 op. roszponki
- 40 dag sera pleśniowego
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czubata łyżka masła
- mielony imbir
Przygotowanie:
1. Gruszki umyj, wytrzyj do sucha, rozetnij wzdłuż. Małą półokrągłą łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
2. Na mocno rozgrzaną patelnię wsyp cukier. Mieszając, podgrzewaj na dużym płomieniu, aż się stopi na jasny karmel. Wtedy wlej sok z cytryny, dołóż masło i wsyp ok. 1/2 łyżeczki imbiru. Dobrze wymieszaj. Połówki gruszek włóż do karmelu, przewróć, aby dokładnie pokryły się słodką polewą. Wyjmij. Na patelnię włóż orzechy. Mieszając, podgrzej je, wyjmij i odłóż na chwilę, by karmel zastygł.
3. W tym czasie wszystkie sałaty opłucz, dobrze osusz ściereczką. Większe listki porwij na kawałeczki i rozłóż je na talerzykach. Sałatę posyp pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami w karmelu. Na każdej porcji sałatki połóż połówkę gruszki.