Sałatka z hibiskusem - orzeźwienie na talerzu
Kwiat hibiskusa kwitnie tylko jeden dzień w roku, na szczęście my możemy cieszyć się nim przez okrągłych 12 miesięcy. Latem napar z hibiskusa doskonale ugasi pragnienie, zimą wzmocni nasz układ odpornościowy. Hibiskus może być również doskonałym dodatkiem do sałatki.
Hibiskus nie musi być wyłącznie orzeźwiającym naparem, dzięki kilku dodatkom może stać się również nieoczywistym daniem. Do przygotowania letniej sałatki potrzebujemy: 1/4 średniej wielkości czerwonej kapusty, zielone chili bez pestek, połowę limonki, pomarańczę, 1/4 czerwonej cebuli i kolendrę.
Sałatkę doprawiamy dressingiem na bazie oliwy (25 ml), octu (25 ml) i naparu z 15 g hibiskusa, który po zaparzeniu zostanie usmażony. Konieczne będą również sól morska i cukier.
Kapustę i cebulę należy posiekać, ale niezbyt drobno. Dodajemy do nich posiekane chili, kolendrę i pokrojoną pomarańczę. Wcześniej można przygotować napar - w 100 ml wrzątku zanurzamy kwiaty hibiskusa i czekamy, aż woda nabierze pięknego, rubinowego koloru. Następnie odcedzamy kwiaty i dokładnie osuszamy. Napar należy odparować do ok 50 ml i pozostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu mieszamy go z octem, oliwą, doprawiamy solą i cukrem.
Dokładnie osuszone kwiaty hibiskusa smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż będą chrupiące i dodajemy je do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy i polewamy sosem. Danie można również skropić sokiem z limonki i wzbogacić jego smak odrobiną skórki z limonki. Na koniec sałatkę można posypać prażonymi pestkami dyni.
Zanim ją podamy, warto odczekać kilka minut, aż te wyraziste smaki się zmieszają, a samo danie nieco się "przegryzie", uwalniając niezwykle orzeźwiającą feerię smaków i aromatów.