Sałatka z indykiem
Konkurencja dla Cezara!
Składniki:
- 8 młodych ziemniaków
- 40 dag żółtej fasolki szparagowej
- 4 średnie pomidory
- 40 dag wędzonego fileta z indyka
- kilka listków sałaty lodowej
Pesto
- 2 pęczki bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 6-7 łyżek oliwy
- dodatki: sól, pieprz, cukier, świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Fasolkę oczyść, potnij na kawałki, gotuj 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru.
2. Miękkie warzywa odcedź, osącz na sitku. Wystudź.
3. Ziemniaki pokrój w plasterki. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Pomidory pokrój na cząstki. Wędzony filet z indyka rozdrobnij, wymieszaj z ziemniakami oraz fasolką, pomidorami i sałatą.
4. Pesto: bazylię opłucz, oderwij listki, wrzuć do malaksera. Dodaj ser i obrane ząbki czosnku. Dolej oliwę i zmiksuj na gęsty sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem pesto, lekko przemieszaj. Udekoruj listkami ziół.