Sałatka z indykiem

Konkurencja dla Cezara!

Znudziła Ci sie typowa sałatka Cezar? Spróbuj innych smaków!
Znudziła Ci sie typowa sałatka Cezar? Spróbuj innych smaków!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 8 młodych ziemniaków
  • 40 dag żółtej fasolki szparagowej
  • 4 średnie pomidory
  • 40 dag wędzonego fileta z indyka
  • kilka listków sałaty lodowej

Pesto

  • 2 pęczki bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 6-7 łyżek oliwy
  • dodatki: sól, pieprz, cukier, świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj ok. 20 minut w posolonej wodzie. Fasolkę oczyść, potnij na kawałki, gotuj 15 minut w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru.

2. Miękkie warzywa odcedź, osącz na sitku. Wystudź.

3. Ziemniaki pokrój w plasterki. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Pomidory pokrój na cząstki. Wędzony filet z indyka rozdrobnij, wymieszaj z ziemniakami oraz fasolką, pomidorami i sałatą.

4. Pesto: bazylię opłucz, oderwij listki, wrzuć do malaksera. Dodaj ser i obrane ząbki czosnku. Dolej oliwę i zmiksuj na gęsty sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polej sosem pesto, lekko przemieszaj. Udekoruj listkami ziół.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas