Sałatka z jajkami przepiórczymi
Nowe smaki w prostej sałatce.
Składniki:
- 10 jajek przepiórczych
- 1 duży ogórek sałatkowy, cukier
- 2 pomidory
- 4-5 łodyg selera naciowego
- 1 główka sałaty masłowej
- 1/2 szklanki oleju, sól, pieprz
- sok z cytryny
- ziarna czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (4-5 minut). Schłodź w zimnej wodzie, obierz, pokrój na połówki. Ogórek wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pokrój w półplasterki. Umyte pomidory pokrój na ósemki. Łodygi selera oczyść, drobno posiekaj.
2Liście sałaty opłucz, osusz, rozdrobnij. Połącz z ogórkiem, selerem, pomidorem i jajkami. Olej wymieszaj z 1-2 łyżkami soku z cytryny. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Polej sałatkę, ozdób ziarnami czerwonego pieprzu.