Sałatka z kalafiorem i pastrami
Wykwintna sałatka.
- 1/2 główki kalafiora,
- sól, pieprz (czarny i czerwony),
- żółta , czerwona i zielona papryka,
- 3 większe dymki,
- 15 dag pomidorków koktajlowych,
- 15 dag plasterków pastrami lub pieczonej polędwicy wołowej,
- łyżka posiekanego koperku,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu winnego
Przygotowanie:
Kalafiora podziel na małe różyczki, ugotuj na półtwardo w posolonej wodzie (ok. 12 min). Osącz, ostudź. Dymkę pokrój w talarki. Oczyść paprykę, potnij na połówki a te w cienkie paseczki. Pomidorki potnij na połówki. Przygotuj sos. Ocet utrzyj z solą i 2 rodzajami pieprzu. Wymieszaj z oliwą i koperkiem. Odstaw na kilka minut. W dużej salaterce wymieszaj kalafior, pomidory, półplasterki wołowiny, cebulkę oraz paprykę. Skrop przygotowanym sosem.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!