Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym
Ta sałatka jest odżywcza i smakuje doskonale. Możesz zastąpić nią drugie śniadanie albo kolację. Smacznego!
Składniki:
Marynata
- łyżka musztardy,
- łyżka soku z limonki,
- łyżka miodu,
- łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.
Dressing
- 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
- łyżka listków mięty,
- łyżka listków melisy,
- łyżka listków bazylii,
- łyżka łagodnego miodu płynnego.
- 150 g fileta z piersi kurczaka,
- 2 plastry melona,
- miks sałat z ruccolą,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki ziaren granatu,
- 3 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni.
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka podziel na mniejsze części i marynuj przez minimum dwie godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie filet przełóż na patelnię wraz z marynatą i podduś przez 5 minut.
Do miski przełóż sałaty z ruccolą. Na nich poukładaj kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę melon i posyp ziarnami granatu. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polej dressingiem pomarańczowym i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
Cenne wartości odżywcze
Melon - bogactwo witamin i mikroelementów.
Sok z pomarańczy - zawiera witaminę C, ułatwiającą wchłanianie wapnia.
Granat - zawiera bogactwo witamin C i A, ma właściwości antynowotworowe, a zawarte w nim polifenole są silnymi antyutleniaczami. Chronią przed odkładaniem się związków tłuszczowych w żyłach, wpływając pozytywnie na układ krążenia i zapobiegając chorobom serca.
Świeże zioła - pobudzają przemianę materii i apetyt.