Reklama

Reklama

Sałatka z kurczaka z dressingiem pomarańczowym

Ta sałatka jest odżywcza i smakuje doskonale. Możesz zastąpić nią drugie śniadanie albo kolację. Smacznego!

Składniki:

Marynata

  • łyżka musztardy,
  • łyżka soku z limonki,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju rzepakowego lub oliwy.

Reklama

Dressing

  • 3 łyżki soku ze świeżej pomarańczy,
  • łyżka listków mięty,
  • łyżka listków melisy,
  • łyżka listków bazylii,
  • łyżka łagodnego miodu płynnego.
  • 150 g fileta z piersi kurczaka,
  • 2 plastry melona,
  • miks sałat z ruccolą,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki ziaren granatu,
  • 3 łyżki płatków migdałowych uprażonych na patelni.


Sposób przygotowania:

Filet z piersi kurczaka podziel na mniejsze części i marynuj przez minimum dwie godziny, a najlepiej przez całą noc. Następnie filet przełóż na patelnię wraz z marynatą i podduś przez 5 minut.
Do miski przełóż sałaty z ruccolą. Na nich poukładaj kawałki kurczaka, pokrojony w kostkę melon i posyp ziarnami granatu. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość polej dressingiem pomarańczowym i posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.

Cenne wartości odżywcze

Melon - bogactwo witamin i mikroelementów.

Sok z pomarańczy - zawiera witaminę C, ułatwiającą wchłanianie wapnia.

Granat - zawiera bogactwo witamin C i A, ma właściwości antynowotworowe, a zawarte w nim polifenole są silnymi antyutleniaczami. Chronią przed odkładaniem się związków tłuszczowych w żyłach, wpływając pozytywnie na układ krążenia i zapobiegając chorobom serca.

Świeże zioła - pobudzają przemianę materii i apetyt.

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje