Sałatka z kuskusu i pomidorów
Lekkie potrawy na upalne dni.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 250 ml bulionu
- 200 g kuskusu
- 5 pomidorów
- 10 oliwek nadziewanych papryką
- Pół pęczka natki pietruszki
- 200 g sera feta
- 150 g młodego szpinaku
- 3 łyżki octu balsamicznego
- Sól, pieprz, cukier
- Szczypta kminu, pieprz cayenne
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oliwy. Wlać bulion i 2 łyżki oliwy. Dodać kuskus, zamieszać, zdjąć z płyty i odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. Pomidory, oliwki, ser i natkę pokroić. Szpinak dobrze wymyć. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać oliwę. Kaszę doprawić kminem i pieprzem cayenne. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem.