Sałatka z młodych ziemniaków, zielonych szparagów i pomidorów koktajlowych
Z sosem bazyliowo-cytrynowym i mini-kotletami.

Składniki:
- 800 g młodych ziemniaków
- 500 g zielonych szparagów
- 1 cytryna
- 4 łyżki octu winnego
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka płynnego miodu
- 6 łodyżek bazylii
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 4 małe kotlety wieprzowe
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 100 g bułki tartej
- 60 g sklarowanego masła
- cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Przelać zimną wodą, poprzekrawać. Szparagi przygotować (odciąć zdrewniałe końce) i pokroić na kawałki. Ze skórki cytryny ściąć wiórki. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Ocet, bulion, pół łyżeczki soli, pieprz, miód i skórkę z cytryny wymieszać, zagotować. Dodać szparagi i gotować 3 minuty. Dodać olej i pokrojone listki bazylii. Pomidory poprzekrawać i razem ze szparagami dodać do ziemniaków, wymieszać. Sałatkę odstawić na pół godziny. Kotlety rozbić, doprawić solą i pieprzem. Panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na sklarowanym maśle. Osączyć z tłuszczu na ręcznikach kuchennych. Kotlety podawać z sałatką i kawałkami cytryny.