Sałatka z patelni
Prosty sposób na pyszną i zdrową sałatkę.

Składniki
- 1 duży kalafior
- po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce
- po 1 zielonej i żółtej cukinii
- 1 bakłażan
- 1 pęczek rukoli
- 1 pęczek bazylii
- 5 dag orzechów piniowych (można zastąpić np. pestkami słonecznika)
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
1. Kalafior umyć, oczyścić, podzielić na niewielkie różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, obgotować 10 minut, dokładnie osączyć. Papryki umyć, oczyścić, cukinie i bakłażana opłukać, wszystko pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na połowie oliwy.
2. Z reszty oliwy oraz octu winnego ukręcić gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sosem zalać wystudzone warzywa, odstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły. 3. Bazylię i rukolę opłukać, osączyć, z bazylii oderwać listki. Orzeszki lub pestki uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zamarynowane warzywa przełożyć do salaterki, wymieszać delikatnie z bazylią i sałatą, posypać uprażonymi orzeszkami.